Libri

Glas kojem se vjeruje

Autor: Marjana Đukić

Mira Furlan, Voli me više od svega na svijetu. Beograd: Booka, 2022, 604 str.

Od naslova, posvete i uvodnog teksta do krajnje napomene, paratekstualni elementi savršeno koreliraju sa tekstom Mire Furlan stvarajući koherentan svijet kojim dominira ljubav, kao jedini otpor erosa na svijet i ljude. Bez patetike i sentimentalnosti, ova knjiga nas vraća na suštinske vrijednosti života. Ponekad suviše koncentrisana na sebe, što je sasvim legitimno u autobiografiji, za posljedicu ima otvaranje duboko intimnih promišljanja o moralu, o istini, o bolu.

Kako norma to zahtijeva, na početku je dat motiv pisanja, određen glavni primalac, a onda pripovijedanje kreće hronološki od starih fotografija. Da bi se pisalo o sebi, neophodno je pisati o svojim roditeljima, tako je od davnina. Hronološki, Mira Furlan pripovijeda dalje, od sopstvenih prvih sjećanja u djetinjstvu, odrastanja i školovanja do posljednjih godina života. Pripovijedanje, kao u memoarskom romanu, nudi dvostruko Ja, ono koje doživljava određene događaje i Ja odrasle samosvijesti koja komentariše i objašnjava sebe nekadašnju i događaje oko sebe.

Politika bitno obilježava njen život tako da pripovjedaćko Ja apsolutno učestvuje u analizama i prikazu društvenih i političkih događaja. Od golootočkog iskustva roditelja do njene lične sudbine devedesetih, društvenoistorijski kontekst autobiografiju Mire Furlan transformiše u dragocjeno memoarsko štivo. Upravo jedan tekst hrvatskih novina, scena sa početka knjige, opsesivna je tema razmišljanja Mire Furlan kojoj se neprestano vraća, koja je proganja i koja ju je bez sumnje istinski promijenila.

No, jedna bogata karijera i zanimljiva ličnost nude, osim politike, mnogo interesantnih priča. Epoha socijalizma, studiranje na zagrebačkoj akademiji, glumački život u Jugoslaviji i u SAD-u, brojna poznata lica jugoslovenske scene promiču na tom putu. Mnoge će ostaviti anonimnim, naročito negativce. Posebno mjesto u tom nekad natrpanom životu ima Goran, njegova ljubav i predanost.

Često autobiografske knjige slavnih pričaju mnogo da bi sakrile mnogo, no to ovdje nije slučaj. Iskreno ogoljavanje, naknadno promišljanje, dug i ispunjen život daju najbolje što autobiografski tekst može. Nesumnjivog literarnog talenta, Mira Furlan je već objavila dramu Dok nas smrt ne razdvoji i knjigu kolumni.